La cervesa artesana:
L’art d’elaborar-la.
Aigua, malta, llúpol i llevat. Amb aquests quatre components —i si es vol, es poden incloure espècies o matèries primeres per donar-hi un toc especial—, i un procés delicat d’elaboració, cada cop més persones i col•lectius fan cerveses artesanes al nostre país. Algunes d’aquestes, les millors, estaran a la Fira de la Cervesa de l’Espelt.
El primer pas de l’elaboració és fer la moltura del gra germinat i torrat. Servirà per extreure els fermentables després. Posteriorment, es passa a la maceració, el moment en què es barregen els cereals amb aigua. Aquesta aigua ha d’estar a una temperatura precisa. Amb el macerat, s’obtenen els sucres fermentables que són l’aliment dels llevats.
Seguidament cal separar el líquid, el most, de la massa. El mètode més emprat és vessar aigua escalfada a una temperatura determinada sobre el gra de la maceració. D’aquesta manera, s’arrosseguen els fermentables i s’obté el most que es posa a cocció.
El most ha de bullir perquè s’eliminin tots els microorganismes que pugui contenir el líquid. S’afegeixen les quotes de llúpol durant el procés de cocció. A les acaballes, és quan també s’hi poden afegir els elements aromàtics. Quan hem finalitzat la cocció, és el moment de refredar el producte.
La fermentació i l’envasat.
El procés definitiu i més llarg és la fermentació, és a dir, afegir el llevat al producte. Els llevats consumiràn el sucre transformant-lo en alcohol, a la vegada que anirà alliberant els gasos.
Un cop feta aquesta primera fermentació es passa al procés d’envasat, on es produeix la segona fermentació, quan la cervesa agafa l’efervescència.
El líquid es guarda en ampolles o barrils hermètics, aquest darrer pas requereix de com a mínim un mes i mig d’espera, pero… La paciència haurà valgut la pena, tindrem a les mans una autèntica cervesa artesana.
Les nostres creacions
L’any 2012 ens vam atrevir a fer la nostra primera cervesa. La vam anomenar La Bromera 01, val a dir que va agradar molt a tothom qui la va poder tastar, i, a la vegada, nosaltres vam quedar molt satisfets, així que, ens vam animar a fer més proves. Des de llavors, cada any hem experimentat sobre les moltes varietats que té la cervesa, així com, millorar les nostres creacions anteriors.
Darreres Novetats!
El juliol de 2016, varem fer un pas més i La Bromera, varem compartir experiència amb La Sitgetana Craft Beer, amb qui varem tenir el plaer de fer una col·laboració cervesera, una peach summer ale, que es va donar a conèixer a la 5ª Fira de Cervesa Artesana de La Bromera a l’Espelt, i no en va quedar ni gota!.